Buldan’da  festival coşkusu

Bu yıl 19.su düzenlenen Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali başladı. Buldan’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtıldığı festival,  üç gün devam edecek.

Buldan 19. Dokuma, Kültür ve El Sanatları Festivali, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlyadı. Çelenk koyma törenine, Büyükşehir Belediye Meclisi başkan vekili Ali Değirmenci, 2. Başkan vekili Leman Kalkan, İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Buldan Kaymakamı Murat Sarı, Belediye Başkanı Mustafa Şevik ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kortej yürüyüşüne geçen davetliler Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Atatürk Caddesi’’nden BELKÜM’e yürüdü.   BELKÜM  önünde düzenlenen törende protokol üyeleri  yaptıkları açılış konuşmasında,  tekstili, tarihi, kültürü, tarımı ve doğal güzellikleri ile Buldan’ın Allahın cömert davrandığı ilçelerden  biri olduğu vurgulandı.

"Buldan, Allahın cömert davrandığı ilçelerden biri"

Buldan’ın, verimli arazileri, tarihi, kültürü ve yalnızca Denizli’ye değil Türkiye’ye örnek mimari özelliğe sahip evleriyle, doğal güzellikleriyle Allahın en cömert davrandığı ilçelerden biri olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci, “Buldan, Buldan Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile yapacağı çalışmalarla daha güzel hala gelecek” dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise yaptığı açılış konuşmasında festivalin Buldan’a ve Denizli’ye hayırlı olması dileğinde bulundu.

“Festivaller, tanıtım için önemli”

Buldan’ın tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerinin tanıtımı için önemli olan festivalin bu yol 19.sunu düzenlendiğini belirten Buldan Kaymakamı Murat Sarı, “Buldan, Tripolis gibi tarihi kente sahip bir ilçemiz.  Ayrıca doğa harikası Yayla Gölü, kendine has mimari özelliğe sahip evleri ile tanının bir ilçemiz. Bu güzelliklerimizi Dünya’ya tanıtmak için düzenlediğimiz festivalimizin 19.sunu gerçekleştiriyoruz. Denizli’ye Buldan’a hayırlı olsun diyorum” diye konuştu. Festivaller ile tanıtmak istiyoruz.

“Buldan güzelliklerin ve gizemliliklerin beldesi”

Başkan Mustafa Şevik, Buldanlı olmanın, Buldan sevdalısı olmanın farklı bir özellik olduğunu belirterek, “Buldan çok eski zamanlardan beri gözümüzde farklılıkların ve o farklılıklara uygun güzelliklerin, gizemliliklerin beldesidir. Sanki Buldan, akli ölçülere bağlı,hayatın zaman ve mekan ölçülerine kapalı mahtut kendi hacmi içinde modern kuru hayat çerçevelerin dışına çıkmıştır. Abartıyor demeyin adeta masallar ve efsaneler diyarıdır Buldan” dedi.  Festivallerin başka ulusların, toplumların kültür birikimi ve değerleriyle Buldan’ın kültürünü aynı potada bir araya getirerek uygarlık bilincini geliştirmek açısından önemli olduğunu belirten Şevik, “İlçemizin tanıtımında büyük rol oynayan festivalimizin 19.sunu gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Buldan’ın son 100 yılın o mexkuk insan ve makine müadelesinin mücadelesini verdiğini vurgulayan Şevik, sözlerini şöyle devam etti:
“Buldan, yenilmişlik içinde de cevabını vermiş olmanın görevini de becermiştir. Bu cevabı verdikten sonrada izahını ne kendi yaptı ne de başkalarına yaptırmıştır. Ve Buldan görevini başarmış,olgun insanlar gibi  gönül huzuru içindedir. Fakat özde ve sözde bu küçük hikayenin ciçgi ve satır altlarında şöyle bir hitap yatıyor; Buldan’ın çocukları sizler hala motoru mekikle, demiri pamuk ipliği ile teknolojiyi el tezfahı ile alt etmenin bütün kuvvetlerini elinizde tutuyorsunuz. Bütün bu kuvvetlerin bütün zayıflar olarak alt etmenin sırrını da artık bizler, maddemize, kimliğimize ve ilçemize yeni bir düzenlemeye muhtaç olduğumuz kadar, dünyanın teknolojiye ait bütün buluşlarından hiç birini feda etmeden, Buldan’ımızda yeni bir düzen kurmak için gerekirse taştan taşa vurarak çalışmalıyız.”

Konuşmaların ardından festival açılış töreni,  Buldan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü Folklor ekibinin gösterisi  ve PAÜ Buldan Meslek Yüksek Okulu tarafından hazırlanan elbiselerin kullanıldığı defile ile devam etti.

Açılış töreninin ardından davetliler, BELKÜM’ü ziyaret ederek burada  Buldan’ın organik kestanesi ile Tripolis stantlarını gezdi. Tarihi tezgahlarda sergilenen dokuma sanatı gösterisini hayranlıkla izledi.